ریشه زنی فرش

 اولین اقدامی که در این مرحله توسط رفوگر برای ریشه زنی فرش  انجام می شود انتخاب الیافی و سوزنی است که با ریشه ها یا همان تارهای قالی شباهت و همخوانی داشته باشد. سپس مرمت گر با توجه به اینکه کل ریشه ها از بین رفته و یا بخشی از آنها کار خود را به صورت کلی و جزئی انجام میدهد. بدین صورت که اگر تمام ریشه ها از بین رفته باشند باقیمانده آنها را از جاییکه بافت فرش شروع می شود قیچی کرده و ریشه دوزی می کند و در صورتیکه تنها برخی از قسمت های ریشه فرسوده و آسیب دیده باشند تنها همان قسمت ها را قیچی زده و با الیاف جدید دوباره دوزی میکند.

ریشه دوزی را می توان از دو روش در نحوه دوختن تقسیم کرد، استفاده از ریشه آماده و یا ریشه دوزی. حالت اول یعنی ریشه آماده اغلب برای زمانی استفاده می شود که اکثر ریشه ها آسیب دیده و باید کاملا تمامی ریشه ها را دوباره دوخت و حالت دوم اغلب برای زمانی است که ریشه ها تک و توک خراب شده اند و مرمت گر باید یکی یکی چله های فرش را با الیاف همرنگ و همجنس آن دوباره دوزی و رفو کند.

مرمت و رفوگری ریشه فرش

خوشبختانه در حرفه رفوگری راه کارهایی برای برگرداندن ریشه های فرش در عمل ریشه زنی فرش هم گذاشته اند تا بتوان دوباره فرش را از نو ریشه کرد و ریشه هایش برابر عر فرش او را همراهی کنند.

روش ریشه کردن فرش دستباف و ماشینی متفاوت است، بدین صورت که فرش دستباف را با روش های دستی و توسط رفوگر می توان ترمیم کرد اما فرش های ماشینی را می توان با استفاده از چرخ های ریشه زن استفاده کرد، همانطور که در کارخانه و تولید اولیه اش با این دستگاه ریشه زنی شده است.

خوشبختانه با افزایش تقاضای مردم در زمینه مرمت و تعمیر فرش های مختلف دستباف و ماشینی، مراکز ی از جمله قالیشویی آوا در سطح شهر مشهد با استخدام رفوگران زبده و ماهر علاوه بر خدمات شستشو، به رفوگری و رفع عیب فرش های مشتریان و متقاضیان می پردازد و جز مراکز معتبری هستند که با اندکی تحقیق و پرس و جو می توان بهترین مرکز را در ارائه خدامت رفوگری پیدا و انتخاب کرد و در نهایت صحت و سلامت را به فرش برگرداند.

در واقع می توان گفت مراکز قالیشویی دو نوع خدامت را در رابطه با فرش به مشتریان ارائه می دهندریال یکی خدمات مربوط به شستشو و نظافت و پاکسازی فرش و دیگری خدمات تکمیلی فرش یعنی همان مرمت و بازسازی قسمت های فرسوده و یا آسیب دیده آن.

غالبا هنر و تخصص رفوگری در رابطه با نوع آسیب دیدگی فرش و میزان خسارت وارد شده به آن متفاوت می باشد، به طور مثال ممکن است خرابی ریشه به طور سطحی بوده و تنها کمی از ریشه کنده شده اند و یا خیر این خسارت به صورت عمیق تر رخ داده و کار فرسودگی به گره ها و تارو چود فرش هم رسیده که قطعا تخصص و دقت عمل بیشتری را در این مواقع می طلبد. به هر حال داشتن تبحر کافی در زمینه رفوگری و نیز اهمیت دادن به امر که فرش های خود را جهت مرمت به دست چه کسانی بسپاریم بسیار حائز اهمیت بوده و نباید نسبت به آن سهل انگاری کرد.

در ارائه هر چه سریع تر فرشی که ریشه آن دچار آسیب دیدگی شده نیز باید تعجیل کرد و از پیشرفت پارگی آن جلوگیری کرد.

  1. ریشه دوزی و یا گلیم دوزی: ترمیم ریشه یا به اصطلاح ریشه دوزی برای فرش هایی که به طور جزئی و کلی ریشه های خود را از دست داده اند تا آنجا که به گره های فرش نیز آسیب رسیده است.

قیمت ریشه زنی فرش

 لازم به ذکر است که خدمات ریشه زنی فرش، رفوگری و مرمت فرش نرخ ثابتی ندارد، چرا که این امر به عوامل بسیاری از جمله میزان آسیب دیدگی، نوع فرش، میزان زمان و انرژی که برای ترمیم آن کار باید صرف شد و همچنین توافق میان مشتری و رفوگر متغییر است اما خوب است بدانید در این بازار نیز متقلبان و سواستفاده گران عقب ننشسته اند و همچنان با فریب برخی از مشتریان ساده و خوش باور جیب های خود را پر کرده اند و با بزرگنمایی آسیب های وارد شده به فرش، فرد را در قبال کاری که قرار است برای مرمت آن انجام شود ترغیب به پرداخت هزینه های گزاف می کنند به ویژه اگر فرش قدمت دار و ارزشمند باشد. ریشه زنی جزء کارهای ساده در زمینه رفوگری است و اگر آسیب دیدگی فرش سطحی باشد قیمت بالایی جهت ترمیم ریشه ها برنخواهد داشت.