قالیشویی در منزل ، با قید احتیاط می توان فرش را با رعایت کلیه مراقبت های مربوط در منزل نیز شستشو داد . اما هیچ گاه فرش های ابریشمی و عتیقه و آن هایی که رنگ های ثابت ندارند در منزل نباید شسته شوند و بدون تردید باید آن ها را به موسساتی که در این قبیل امور تجربه دارند سپرد .
قبل از قالیشویی در منزل نیز باید آزمایش ثبوت رنگ انجام شود ، به این طریق که پارچه سفید رنگی را مرطوب نموده و بر روی فرش مالش می دهند ، در صورتی که اثر رنگ بر روی پارچه دیده شود ، نشانگر این کیفیت است که در موقع شستشو رنگ های فرش در یکدیگر مخلوط شده و به اصطلاح در یکدیگر می دوند ، بنابراین توصیه می شود که این گونه فرش ها را هیچ گاه در منزل شستشو ننمایند .
همچنین در شرح چگونگی شستشوی خانگی فرش می بینیم که علاوه بر تجربه ، دقت و ظرافت عمل بیشتر اهمیت دارد . طریقه شستشوی خانگی به این گونه است که ابتدا باید یک پیمانه شامپوی مخصوص را با ده قسمت آب نیمه گرم مخلوط کرده و به آن دو قاشق سرکه طبیعی اضافه شود .
نکات مربوط به قالیشویی در منزل
نکته : وجود سرکه باعث جلوگیری از پخش شدن رنگ ها می شود .
سپس فرش مورد نظر را در روی سطح صافی مانند تراس و یا حیاط پهن نموده و آنگاه برس مخصوص را که از موی اسب ساخته شده در محلول شامپو فرو برده و آن را بر روی پرزهای فرش مالش داد تا اینکه تمامی سطح فرش آشفته به محلول شامپو شود .
باید توجه داشته باشید که برس باید همواره در جهت بالا و پایین فرش حرکت داده شود و این نکته را نیز از نظر دور ندارید که مالش خشن با برس باعث آن می شود که پرزهای فرش آسیب ببیند .
نکته : هیچ گاه فرش را در محلول پاک کننده غوطه ور نسازید ، چه تاروپود فرش کمتر در معرض ناپاکی ها قرار دارند و تنها پرز و یا گوشت فرش است که در معرض آلودگی است .
بعد از این مرحله محلول شامپوی باقی مانده در روی سطح فرش را به وسیله برس و یا هر وسیله مناسب دیگر جمع آوری نموده و آنگاه پرزهای فرش را در جهت خواب آنها بگردانید .
بعد از خاتمه این عمل فرش را با احتیاط روی قسمت خشک و سطح و سختی در مقابل آفتاب بگسترانید . در صورت امکان اگر فرش را در روی داربست های مخصوص پهن نمایید در این حالت جریان هوا با پشت آن تماس داشته و در نتیجه فرش زودتر خشک شده و رطوبتی در آن باقی نمی ماند .
باید دقت شود که فرش را برای خشک شدن در مقابل تابش آفتاب تند و سوزنده قرار نداده ، چون باعث رنگ آن می شود .
نکته : برای یک رنگ کردن و یا کمرنگ کردن (در موارد خیلی ضروری ) باید از نور مستقیم خورشید استفاده شود .
هیچ گاه فرش را برای خشک شده آویزان نکنید و یا آن را بر روی چمن پهن نکنید.
توجه نمایید که به هیچ وجه فرش را چه به منظور خشک نمودن و چه در سایر موارد در مقابل بخاری (شومینه و یا هر نوع بخاری ) و در فاصله نزدیک با رادیاتورها و یا روی سطوحی که از زیر آن لوله های آب گرم عبور می کند به طور دائم قرار ندهید ،چه حرارت شدید و مستمر باعث آن می شود که روغن طبیعی موجود در الیاف پشم خشک شده و در نتیجه فرش درخشندگی خود ار از دست داده و الیاف آن شکننده شوند و یا اینکه جرقه های آتش شومینه آن را بسوزانند .
بعد از آنکه پشت و روی فرش به طور کامل خشک شد و سطح آن حالت اولیه خود را به دست آورد آن را به محل اولیه آن منتقل نمایید .
نکته : توجه نمایید که فرش را هنگامی که رطوبت دارد تا نکرده و در محل اصلی آن پهن نکنید ، چه الیاف آن بعد از مدتی پوسیده شده و فرش متلاشی می شود .
گفتیم که مرحله مقدماتی شستشو خاک گیری و زدودن الیاف شکسته شده و کرک ها از فرش است و در موسسات فرش شویی از تکان دهنده های مکانیکی استفاده می شود . در منزل برای گردزدایی از فرش می توان تیرک های چوبی و یانی های کلفت را بکار برد ، در صورتی که فرش را تکان ندهیم و بشوییم گرد و خاک موجود در جسم فرش هنگام آغشته شدن با آب به صورت گل و سیمان چسبنده ای در می آید و عمل شستشو را مشکل می کند .
هیچ گاه در منزل برای شستشوی قالیچه های کوچک و پادریهای دست بافت از ماشین رخت شویی که مکانیزم آن ها فقط برای شستشوی پارچه و بافت های ماشینی تنظیم شده است ، استفاده نکنید چون درجه حرارت آب داخل ماشین ، میزان ارزش دستگاه و ترکیبات شیمیایی مواد پاک کننده ای که در ماشین های رختشویی به کار می برند برای الیاف و گره های فرش مناسب نیستند .
نکته: هیچ گاه فرش های دست بافت خود را برای شستشو به موسسات خشک شویی نسپارید چون این طریق شستشو برای فرش های دستباف بسیار مضر است . )
لازم به ذکر است که رفوگری و تعمیرات فرش بعد از مرحله شستشو می تواند نتیجه بهتری دهد ، زیرا علاوه بر رعایت بهداشت کارگر رفوگر ، انجام این کار از جهت مشخص شدن نوع بافت و آشکار شدن رنگهای واقعی فرش کاملاً ضروری است .
قالیشویی آوا با کادری مجرب و سابقه کاری چندین ساله افتخار خدمت به همشهری های عزیز مشهدی را دارد. کافیست با ما تماس بگیرید!