چگونه عمر فرش های دستباف مان را طولانی کنیم؟
فرش دستباف ایرانی تنها کفپوشی است که هر چه کهنه تر و قدیمی تر باشد بر ارزشش افزوده می شود و قیمتش بالاتر می رود، بسیاری از خریداران فرش های کهنه را به دلیل جلای بیشتر، ملایم شدن رنگ ها و سبکی وزنش بیشتر می پسندند از این رو تاجران بسیاری فرش های دستباف را کهنه نما کرده و سپس روانه بازار می کنند.
اما ناگفته پیداست که فرش دستباف زمانی کهنه اش ارزشمند است که در نهایت صحت و سامت روند کهنگی و قدمت خود را طی کند، از این رو نحوه مراقبت از آن اهمیت ویژه ای دارد که لازم دانستیم توضیحش دهیم.
نگهداری از فرش دستباف، مراقبت از قالی به هنگام استفاده در خانه
شاید دستورالعمل هایی که در این بخش ذکر می شود بسیار ساده و گاهی نیز پیش پا افتاده باشند اما اغلب دیده شده که به دلیل سهل انگاری صاحبان فرش های دستباف و رعایت نکردن نکات نگهداری از فرش دستباف ، مراقبت از قالی، این سرمایه ارزشمند را از دست داده اند و چیزی جز حسرت برایشان نمانده، از این رو توصیه می کنیم برای طولانی کردن عمر فرش دستباف به تمامی نکات این بخش توجه فرمایید.
- اول از همه اهمیت دادن به مکانی است که می خواهید فرش را در آنجا پهن کنید، این مکانن باید عاری از هرگونه رطوبت و آبدیدگی باشد، هوای آزاد باید در آن جریان داشته باشد و نور کافی نیز اتاق را در بر بگیرد تا فرش از هر گونه پوسیدگی و بیدخوردگی در امان باشد. سعی کنید سطح زمینی که قرار است فرش را روی آن پهن کنید تمیز، سفت و سخت باشد و جنسش اکیدا آهک و گچ نباشد.
- هرگز فرش را روی مواد پلاستیکی، لاستیکی و یا موکت های پرزدار و فرشی دیگر چهن نکنید چرا که با این عمل سبب تعرق در فرش شده و موجب بیدخوردگی و یا پوسیدگی را در آن به وجود می اورید. در صورتیکه فرش روی سطح زمین سر می خورد به جای موکت های پرزدار می توانید از توری های pvc جهت ثابت نگه داشتن آن روی سرامیک و سنگ کمک بگیرید
- از نگهداری از فرش دستباف، مراقبت از قالی های لوله شده در محل های متروکه و ضدعفونی نشده خودردای نمایید، حدالامکان محلی که قرار است فرش در آن نگهداری شود با نفتالین ضدعفونی کنید تا خطر بیخوردگی را به نسبت کاهش دهید. فرش ها را هر چند وقت یکبار زیرورو و وارسی کنید و هر از چندگاهی فرش را سر و ته کنید تا یک قسمت آن در معرض پاخوردگی زیاد نباشد و کل سطح فرش یکدست شود.
- فرش را از ارتباط مستقیم با آب و آفتاب دور کنید چراکه هر دو برایش بسیار مهلک و خطرناک است، آب سبب پوسیدگی و کپک زدگی فرش می شود و نور مستقیم آفتاب نیز فرش را می سوراند و جلای رنگش را نیز از بین می برد، برای جلوگیری از نور مستقیم آفتاب پرده بهترین راه حل بوده و در صورتیکه آب روی فرش ریخت بهتر است هر چه سریعتر آنرا خشک کرد و نگذارید طولانی مدت فرش خیس بماند.
- از ریشه ها مراقبت ویژه کنید، ریشه ها را زیر فرش تا بزنید و یا ببافید اگر هم می توانید از کار و یا پارچه های نخی برای پوشاندن آنها نیز استفاده کنید.
- نگهداری از فرش دستباف، مراقبت از قالی از گذاشتن وسایل سنگین و نوک تیز روی فرش ها جدا خودداری نمایید و در صورتیکه اثری از اشیاء سنگین روی فر ماند با سابیدن یک تکه یخ روی پرزهای فرش آنها را به حالت اولشان برگردانید.
- برای تمیز کردن گرد و غبار روی فرش هر گز از جاروبرقی برس دار و دورتند استفاده نکنید، می توانید برای جلا دادان به پرزهای فرش قبل از کشیدن جارو مقداری نشاسته ذرت را رو فرش بپاشید و پس از یک ساعت آنرا در جهت های مختلف جاروبرقی بکشید.
- برای ضدعفونی فرش دستبافتان به هیچ عنوان از مواد شیمیایی استفاده نکنید بلکه می توانید حوله ای را به آب و کمی سرکه آغشته کرده و به آرامی روی فرش بالید، سپس آنرا جاروبرقی بکشید.
- بهتر است به جای شستشوی مداوم آن، رویش شامپو فرش بکشید و سپس با جاروبرقی جلای بیشتری به پرزهایش بدهید.
- هرگاه لکه ای روی فرش پدیدار شد اکیدا از مواد سفیدکننده و شیمیاییی استفاده نکنید، بهتر از از ماست برای از بین بردنش کمک بگیرید، به طوریکه ماست را روی لکه زده و پس از چند دقیه آنرا با قاشق برنیدارید، سپس با دستنال تمیز می کنید.نگهداری از فرش دستباف، مراقبت از قالی.
- در صورتی که میخواهید ما قالی شما را شست وشو کنیم شما میتوانید با شماره تلفن های قالیشویی آوا تماس گرفته و سفارش خدمات دهید. همچنین در صورت نیاز برای رفوی قالی شما میتوانید با ما تماس بگیرید.